dimarts, 30 d’octubre del 2007

Ensenyament constructivista, ... o com utilitzar les TIC per aprendre a aprendre amb els Mapes Conceptuals



Bona nit, avui la reflexió anirà sobre com podem aprendre a aprendre, o dit d'altra forma, com pot l'alumnat construir el seu propi coneixement a partir de l'esforç i el treball personal.

Sembla que avui dia hi ha una tendència generalitzada a parlar del Constructivisme com a mètode a utilitzar a l'ensenyament, i tal com podem llegir a l'article d'un parell d'investigadors de l'IHMC (Institute for Human and Machine Cognition), la tècnica és la utilització d'esquemes (també coneguts actualment com a mapes conceptuals), i l'eina de treball el Cmap Tools...


article de l'IHMC


Per tant, sembla que l'antic recurs de fer-se esquemes per tal d'estudiar i entendre millor els temes i les matèries, torna amb força amb el Constructivisme. És evident que hi ha diverses formes de fer o construir mapes conceptuals:
  • amb paper i bolígraf (com s'ha fet tota la vida)
  • o utilitzant el programari al nostre abast (Word, Power Point, OpenOffice Writer, OpenOffice Impress, o d'altres...)
Però les noves tecnologies posen a les nostres mans una eina molt més potent que tot això, es tracta ni més ni menys que del Cmap Tools.




Aquesta eina ens permet fer els mapes conceptuals molt més dinàmics, i fins i tot publicar-los a internet.

Bé, si algú s'anima a utilitzar aquesta eina tant engrescadora, pot baixar-se el programa gratuïtament del web oficial , i fins i tot hi ha diversos tutorials per aprende'n el funcionament...

Fins la propera reflexió,

David



dijous, 18 d’octubre del 2007

Frikis buscant les ones.......del senyal WiFi


Bona nit, avui parlaré d'una experiència "molt íntima"..., la sensació de que estàs fent el Friki passejant amunt i avall amb un portàtil a la recerca i captura de la intensitat del senyal WiFi (o digue-li Wireless o connexió inalàmbrica).

Bé, es tracta d'una història una mica més llarga; això de configurar una connexió a internet sense fils pot semblar molt xulo i tot això, però a la pràctica és una m......

Us explico, al departament de tecnologia de l'IES on treballo tenim un parell d'ordinadors portàtils (d'aquests baratets de segona mà), i amb la sana intenció de poder aprofitar tots els fantàstics recursos TIC que ens ofereix la xarxa, vàrem pensar que seria bo disposar de connexió a internet dintre l'aula.

Primer comprar les targetes PCMCIA WiFi i configurar-les, fins aquí cap problema..., la connexió amb el Access Point (o sigui, l'antena wifi) tot correcte; però resulta que hi ha un servidor intermedi amb IP secretes i tota la pesca...., doncs vinga, anem a preguntar això de les IP's.

Finalment aconseguim que "la Xarxa" ens accepti "portátil como animal de compañía" (això de la xarxa no us recorda una mica a MATRIX,...o potser és que tots tenim un cert puntet friki???), bé, després d'anar amunt i avall per passadisos i escales amb el portàtil a les mans fent el prèssec...aconseguim que funcioni.

Per la tarda, prova de foc...entrem la MÀQUINA a classe a veure que tal funciona. I com havia de ser (gràcies a l'estimat MURFIE) dintre l'aula, que és on hem de treballar, el senyal era tant i tant dèbil que no hi havia manera de navegar per internet....

CONCLUSIÓ FINAL

  1. Hem de fer classe al passadís?
  2. Hem de reivindicar una xarxa amb fils?
  3. ...o ja ens està bé tenir una xarxa WiFi encara que a la pràctica no acabi de rutllar bé?
Com sempre espero els vostres comentaris i opinions al respecte.


Fins la propera,

David Vicente