dilluns, 14 de juliol del 2008

ESTIU: Temps de Formació



Un cop acabades les classes, les avaluacions, les reunions per a preparar el proper curs,...., el professorat ens formem i preparem activitats didàctiques i materials pel curs vinent.

En el meu cas, he aprofitat per a fer un parell de cursos, un sobre "Creació d'espais d'aprenentatge cooperatiu amb Moodle" organitzat per iEARN-Pangea i un altre sobre "WebQuest. Una eina per a treballar amb internet a l'aula" organitzat per la Comunitat Catalana de WebQuest.

Ha estat una experiència molt positiva i enriquidora, no cal dir que he aps elfuncionament de l'entorn virtual d'ensenyament-aprenentatge més utilitzat arreu del món (Moodle), fins i tot he tramitat l'alta d'un espai phobos de l'xtec per a penjar-hi el meu propi Moodle com administrador...

També m'he introduït en la proposta didàctica encetada pel professor Bernie Dodge, i batejada com a WEBQUEST. Es tracta d'una metodologia força interessant i motivadora de cara a l'alumnat.

Un cop acabat el curs, i com a projecte final, varem crear les nostres pròpies webquest, que evidentment serviran com a material pels propers cursos.

Jo vaig crear una WQ per a l'àrea de Tecnologies de 2n cicle d'ESO, pensada per a treballar la Unitat Didàctica de Les Comunicacions a Distància.

L'escola d'estiu 2008 de la Comunitat Catalana de WebQuest ha organitzat un blog on s'hi recullen els treballs realitzats per tot el professorat participant en el curs.


Bon estiu i fins la propera,

David

divendres, 6 de juny del 2008

Projectes de l'Aula de Tecnologies...



L'alumnat de 3r d'ESO ha estat treballant en el projecte d'un pont llevadís, tot realitzant el Procés Tecnològic complet:
  1. plantejament del problema o necessitat
  2. recerca d'informació
  3. generació o pluja d'idees
  4. tria de la millor solució
  5. planificació
  6. realització i memòria
  7. avaluació
Podeu veure un vídeo d'alguns d'aquests projectes i de part de la feina realitzada...





Fins la propera,

David Vicente

dijous, 15 de maig del 2008

Els del Batxillerat Tecnològic visiten la Central Tèrmica de Sant Adrià



La setmana passada, el grup del Batxillerat Tecnològic de l'IES Numància varem visitar la Central Tèrmica de Sant Adrià del Besós.


Podeu veure el vídeo de la visita que acabo de "penjar" al YouTube...






Si voleu realitzar la visita encara hi sou a temps, ja que la monitora ens comentava que la central deixarà de funcionar d'aquí a tres anys, encara que ja s'ha començat a desmuntar la maquinària d'una de les tres xemeneies...

Tampoc es coneix si les tres xemeneies continuaran formant part del paisatge de Sant Adrià del Besós i de Badalona, com totes les coses a la vida, hi ha els qui estan a favor i els qui prefereixen que les tirin a terra. Ja veurem com queda el tema, encara que jo personalment preferiria que les convertissin en museu i restessin com a símbol de la història tecnològica més propera.


Fins aviat,

David Vicente

dilluns, 28 d’abril del 2008

BAETVLO - MAGNA CELEBRATIO MMVIII

Aquest cap de setmana he visitat alguns dels tallers organitzats pel Museu de Badalona per a celebrar la Magna Celebratio MMVIII, o III Jornades de reconstrucció hisrica de Badalona ciutat romana.


Podeu veure un vídeo del procés que utilitzaven a l'Imperi Romà per a treballar els metalls preciosos, a càrrec del joier J.L.Taly (Montpellier - FRANÇA)




També vaig assistir al taller sobre LA CONSTRUCCIÓ a l'Imperi Romà, a càrrec del Camp d'Aprenentatge de Tarragona.


































Fins la propera,

David Vicente

dijous, 10 d’abril del 2008

Màquines Tèrmiques - materials per 3r d'ESO


En aquest post podreu trobar un mapa conceptual i diferents recursos sobre màquines tèrmiques.


Aqui podeu veure alguns videos sobre motors de combustió externa:




I uns altres videos sobre motors de combustió interna:








(cliqueu sobre la imatge del mapa conceptual per accedir al Cmap dinàmic)



Fins la propera,


David



dimarts, 4 de març del 2008

Passejada amb locomotora de vapor


Hola, avui us comentaré la visita que varem fer amb la família el diumenge passat al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú.

Per fi vaig poder aprofitar l'oportunitat que tenim el professorat de visitar alguns museus de forma gratuita amb el Carnet de Docent que ha entrat en funcionament enguany. Es tracta d'una bona manera per tal que el professorat poguem visitar i avaluar la conveniència o no de fer una visita amb el grup-classe (si el contingut del museu s'ajusta al contingut curricular, si la visita pot resultar adeqüada i interessant segons les edats dels alumnes, etc.)

Bé, us haig de dir que val molt la pena aquesta visita, ja que hi podrem veure la col·lecció de locomotores de vapor més importat d'Europa, i a més, el primer diumenge de mes es posa en marxa la locomotora del centenari, aquesta locomotora de vapor s'anomena MATARÓ, ja que és una replica construida als anys 40 de la locomotora que va fer el primer trajecte ferroviari d'Espanya entre Barcelona i Mataró.

També hi ha l'opció de gaudir dels trens i les màquines de vapor a escala que ens ofereixen els membres de l'associació d'amics del ferrocarril de Vilanova, on cada diumenge al matí es poden fer passejades amb aquests models a escala.


Fins la propera,

David