Bibliografia de la reflexió d'avui
- article de la Revista de TECNOLOGIA núm. 2 "PRESENT I FUTUR DE L'ÀREA DE TECNOLOGIA A L'EDUCACIÓ SECUNDÀRIA" per Roser Cussó Calabruig - Presidenta de l'Associació de Professorat de Tecnologia de Catalunya.
- notícia de la Revista FUNCIÓ núm. 54 "ELS CIUTADANS PODRAN ACREDITAR LA SEVA CAPACITAT EN L'ÚS DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ"
- PENSAMENTS I REFLEXIONS PERSONALS per David Vicente Montañá - enginyer tècnic industrial, professor de tecnologia i membre de l'Associació de Professorat de Tecnologia de Catalunya (APTC).
Té futur l'ensenyament tecnològic?
L'àrea de Tecnologia, presentada fa 13 anys per l'anterior reforma educativa, suposa una eina molt important per a l'alfabetització tecnològica de l'alumnat.
Les noies i nois que estudien secundària tenen la oportunitat d'entrar en contacte amb tots uns continguts, bàsicament procedimentals i actitudinals, que poden ser un primer pas per a facilitar la tria d'estudis postobliglatoris, com cicles formatius o batxillerat tecnològic...i també pel seu caràcter intedisciplinari es converteixen en un eix fonamental a la ESO.
També cal destacar el següent, citat textualment de l'article "...els continguts teòrics proporcionats permenten a l'alumnat entendre els processos tècnics i industrials que ens envolten cada dia, i li proporciona eines per convertir-se en consumidors responsables, ciutadans respectuosos amb el medi i persones adaptables als convis socials i d'hàbits que provoquen els avenços tècnics", per tant, es pot arribar a la conclussió que l'àrea de Tecnologia té un pes important a l'ensenyament obligatori.
Per poder fer-nos una lleugera idea del que es treballa a l'àrea, podeu consultar alguns webs com els que indico a continuació:
Però, tot això que sembla tant important, i que va representar una revolució i un gran pas endavant (cal recordar que a tot Europa l'ensenyament tecnològic té una importància molt gran, i a més, la UE recomana que totes les polítiques educatives estatals fomentin aquests tipus d'ensenyaments), podria quedar reduït a no res "gràcies" a la nova llei d'educació (LOE) aprovada el passat 3 de maig, i que entrarà en vigor a partir del curs 2007-2008.
Amb aquesta llei es redueixen les hores de tecnologia a l'ESO, i passa a ser una matèria optativa a 4t. També desapareix el Batxillerat Tecnològic, per quedar englobat dins d'un Batxillerat Cientificotècnic.
Segons el Ministeri d'Educació i Ciència (MEC) això afavorià la lluita contra el fracàs escolar..., potser que alguns redactors de lleis d'educació donessin un tomb pels instituts. Per la meva experiència docent, puc constatar que a la matèria de tecnologia és on hi ha menys suspesos, justament pel caràcter dels temes i de com es treballen, que resulten força engrescadors als alumnes, per tant, com pot afavorir la reducció d'hores de tecnologia a la reducció del fracàs escolar...??????
A partir d'aquí, cadascú que tregui les seves pròpies conclussions....,
Certificat "nivell C " ... en competències TIC
L'altre dia vaig llegir una notícia a la revista FUNCIÓ que vaig trobar força esperançadora, segons sembla el govern de la Generalitat vol impulsar una certificació/acreditació, similar al nivell C de català, i de caràcter universal (qualsevol persona podria tramitar-la), per tal de demostrar uns coneixements i habilitats mínims en el maneig de les diferents eines i recursos TIC. Segons explica la notícia hi hauria un nivell bàsic i un d'avançat, i aquesta certificació s'harmonitzarà amb el sistema educatiu reglat i amb els processos de formació i selecció del personal de les administracions públiques.
Bé, d'entrada ja treuria un parell d'idees, en primer lloc es parla de "certificació harmonitzada amb el sistema educatiu reglat". Jo hi veig una clara referència a l'ensenyament tecnològic a l'ESO. Però, com es menja això???, per una banda es pretén reduir hores lectives i pes de la matèria, i per un altre banda es fa una crida a l'alfabetització tecnològica (o al menys a tenir capacitats i habilitats en tot el relacionat amb la societat de la informació, la cultura digital i les bones pràctiques en aquest entorn). I la segona idea, l'Administració "vol donar exemple" demanant com a requisit per a ser funcionari aquesta certificació de competències TIC (igual que demana el nivell C de català) ...Llegint la notícia amb una mica de prespectiva, crec que serà similar a això de convalidar el nivell C de català als alumnes que havien fet els seus estudis de secundària a partir d'un curs determinat.
Per tant, si aquestes capacitats i habilitats TIC s'hauran d'assolir a l'escola..., no creieu que serà un xic més complicat si es redueix el pes de la matèria on justament es treballa tot això???
La reflexió queda servida, espero que us faci pensar una mica cap on anem, i cap on ens portarà la nova llei d'ensenyament.
Fins la propera,
David Vicente