dimarts, 17 de juliol del 2007

Desenvolupament, ......sostenible???

Podriem dir que el desenvolupament és sostenible quan existeix un "equilibri" entre les millores de qualitat de vida (i l'ús de recursos naturals que això suposa) i l'impacte provocat al medi natural, que suposadament tindrà capacitat de regeneració si es dóna aquest equilibri. Bé, aquesta definició és molt bonica i tot això, però es compleix realment? ...i aquest desenvolupament i ús de recursos és equitatiu a totes les parts del món' (per entendre'ns, al "primer món" i al "tercer món").

Crec que la majoria de persones de la nostra societat (Catalunya-Europa) no estan gens conscienciades d'aquest fet, i es dediquen a consumir de forma despreocupada, sense valorar gens ni mica l'impacte dels seus actes.

També és cert que l'entorn contribuieix a aquesta despreocupació, però hauriem de ser una mica més responsables dels nostres hàbits de consum, ser uns consumidors responsables i solidaris, vaja.

Necessitats bàsiques i secundàries


Cada cop que comprem i utilitzem qualsevol cosa, producte o servei, ens plantegem quin seria realment el grau de necessitat? És imprescindible, per exemple, comprar un telèfon mòbil nou si el que tenim encara funciona. En el cas que decidim canviar el nostre telèfon per un terminal més modern i més "xic", què passa amb l'anterior mòbil? es converteix de cop i volta amb una deixalla tecnològica (la seva vida útil ha finalitzat) que en el millor dels casos acabarà en una planta de reciclatge, o no.

Però no hem de caure en el parany del reciclatge, si clar, reciclar està molt bé, però també consumeix energia, i tot no es pot reciclar al 100%.

I el mòbil nou? segur que s'han consumit gran quantitat de recursos naturals (primeres matèries) i energia per a la seva fabricació.

Tampoc ens hem d'empasar que les empreses tenen una gran consciència ecològica, són només estratègies de marketing !!! , ...els seus objectius són simplement econòmics, guanyar diners per sobre de tot.

Llei de les tres R (Reduir-Reutilitzar-Reciclar)

Existeix una màxima, coneguda com a llei de les tres R, on s'ens proposa aplicar tres criteris que són:
  • Reduir - minimitzar el consum de recursos, tant materials com energètics
  • Reutilitzar - tornar a utilitzar els productes quan això sigui possible (p.e. envasos retornables), o reaprofitar recursos energètics (p.e. cogeneració)
  • Reciclar - i finalment reciclarem aquells productes que hagin arribat al final de la seva vida útil, per tal de reincorporar "primeres matèries" als processos de fabricació
Energia-Climatització-Construcció d'habitatges

Hi trobeu alguna relació entre aquest tres conceptes ??? La veritat és que estan més interrelacionats del que semblaria a primera vista.

En gran part, els nostres hàbits de consum energètic estan força lligats amb la climatització de la nostra llar (fred i/o calor), i aquesta necessitat de gaudir de la temperatura "ideal" (molt discutible, per cert) està molt condicionada per l'estructura/disseny, orientació (nord-sud) i materials emprats en la construcció del nostre piset (suposo que la majoria de nosaltres vivim en un piset...) o casa.

Darrerament he vist per televisió la campanya del govern per tal de
reduir el consum energètic en climatització, concretament aire condicionat, proposant una temperatura de 24ºC com a temperatura de confort, malgrat en els manuals dels climatitzadors i en els cursets de tècnics en aire condicionat es recomana una temperatura de confort de 27ºC (més que suficient a l'estiu). No cal oblidar que baixar un grau de temperatura suposa pràcticament doblar el consum energètic, el mateix que succeix en pujar un grau a les calefaccions (on la temperatura de confort està entre 19ºC i 20ºC). Conclussió, no cal patir fred a l'estiu, ni patir calor a l'hivern (es imprescindible anar amb màniga curta i pantalons curts per casa en ple mes de gener?). Bé, també és cert que cada cop hi ha més gent plenament conscient de la necessitat d'estalvi energètic, i utilitzen electrodomèstics més eficients (classe A), i làmpades de baix consum per a la il·luminació.

Alimentació. Què mengem realment?

D'on ve i com s'obtenen els productes alimentaris que consumim? Ja no parlo dels menjars precuinats, menjar ràpid i coses per l'estil, si no del tipus de menjar que podria semblar-nos la mar de sa, però potser no ho és tant.... I si no, per què hi ha tant d'interès en els productes de procedència ecològica darrerament? Aquests productes no només són bons per a la nostra salud, a més també respecten la "salud" del seu origen. És a dir, no malmetent la terra com fan els cultius intensius i amb ús abusiu de pesticides i altres productes químics que acaben contaminant el terreny. És realment sostenible un model de producció i obtenció d'aliments que fa malbé l'origen i procedència d'aquests aliments???

Conclusions

Crec que hauriem de ser més crítics amb tot plegat, i ser també una mica més responsables dels nostres hàbits de consum, ja que amb aquest petit recull de situacions podem veure que es tracta d'un tema molt ampli i complex, i que donaria molt i molt que parlar.

Fins la propera,...consumidors responsables i solidaris :-)

David

2 comentaris:

Dani ha dit...

Ola david!! T'he fet aixó per treure un 9, he fet un escrit i un vídeo. No sabia on es posaven en els comentaris i t'ho he posat akí vale.
A veure sí el veus!
Dew

ainoa ha dit...

olaa profe!que ja l'he terminat aveure si m'aproves
adeu