divendres, 13 de juliol del 2007

Programari lliure,...una moda?


Darrerament, i sobretot en el món de l'educació, es parla molt de programari lliure, que si cal emprar sistemes operatius Linux, paquets ofimàtics de codi lliure (OpenOffice), editors d'imatges com el Gimp,...però, això és realment necessari? és una moda? és un intent de fer arribar a tothom sense cap mena d'exclusions totes les eines TIC, tot mantenint-se en la "legalitat"?

És evident que el programari de codi lliure és gratuït, però aquesta no és la motivació principal del seu ús, o almenys no hauria de ser-ho. Potser el seu potencial radica en la "llibertat" d'aquest ús, i d'adaptació a cada necessitat (recordem que es pot modificar el codi font del programari).

No fa gaire temps, les persones que utilitzaven sistemes operatius que no eren Windows, o sigui, Linux, Unix, o d'altres "rareses", eren considerades com a Frikis de la informàtica, o gent rareta, o anti-sistema..., però crec que això està canviant, molt a poc a poc, però està canviant.


A l'escola on treballo, quan proposo instal·lar el Linkat o l'Edubuntu, el coordinador d'informàtica em posa mala cara i diu: -Bé, millor que esperem, en aquestes coses no cal ser el primer....
Suposo que fa por tornar a muntar una xarxa amb un sistema operatiu nou, i tot el que això suposa, o potser per desconeixement de tot el programari de codi lliure existent en l'actualitat, i que tot sigui dit de pas, és més que suficient per les aplicacions informàtiques que cal fer a les escoles, i fins i tot en la majoria d'aplicacions que realitzen els usuaris a casa seva...


Doncs res, a veure si les mentalitats donen un gir de 180º, i deixem de ser tant dependents de l'omnipotent i omnipresent Bill Gates, i el seu meravellós Windows.

També voldria fer una crida des d'aquest Blog a tots els desenvolupadors de software (programari),..........si us plau, adapteu els programes per sistemes Linux !!!!!!!!!!!!!!

Aquí podeu veure la presentació de la última versió del LINKAT 2.0

Edu3.cat



Fins la propera,
David Vicente

7 comentaris:

JoanBit ha dit...

David, benvingut a la blogosfera!

Aplaudeixo la teva tasca d'ensenyar alternatives als teus alumnes, que d'aixó es tracta.

En aquest tema, sovint es confon lliure i gratuït. La clau resideix en el 'lliure', i es que si llegeixes les clàusules abusives de Microsoft, et dones compte de que et diuen com pots i no pots fer servir el programa.

A més doneu-vos compte, usuaris de Windows, que no compreu els productes de Microsoft, si no que es tracta d'un lloguer, el producte no és vostre: nomès teniu permis d'utilitzar-lo, nomès de la manera que diuen ells, i només en un ordinador.

L'altre aspecte super-important es el de les pressions de la industria audiovisual a Microsoft per anar posant sistemes anticopia i sistemes de control, que farà del famós i inútil Windows Vista un sistema 'gran hermano'.

Jo encara penso que el Linux es per agosarats, perque es un xiquet tècnic, pero es que Windows, fins fa molt poc també ho era.

Actualment els Linux (el preferit per la gent normal ara es el www.ubuntu.com) permeten arrancar des del CD sense instal.lar res i provar-lo en el vostre ordinador (un xic més lent, aixó si).

No perdeu res per provar-ho. A més, si teniu un llapis USB podeu guardar la feina que feu.

Ànims al programari lliure, i a tots els que també voleu llibrerar el vostre ordinador i la vostre ment!

;-) JoanBit
http://coratge.blogspot.com

CARLOS MUÑOZ ROMAN ha dit...

ola david soy el carlos muñoz de tercero A espero colgar muxas cosas aqui =)

Walkiria Parrales Marcillo ha dit...

hola David sóc la walkiria de 3r ESO/a.
Això que has posat esta bé.
però has de llegir molt.

ordenadoryteclado ha dit...

Hola profeeeeeeee!!!

quee pasaaa colgaooo :P


aquiii te tego mi derección de
blog, para que me corrigas y me
pongas esos Notables que tanto me
gustan :D

soy 8-|
Ainhoa Bravo Ortega 3A Numancia

xDDD


besosss( L )

only_esther_campdepadros ha dit...

Hola professor!
que tal estás?
espero que genial
yo estoy aqui en classe
y me e echo mi blog
me a quedado super cool jaja
enfin profesor que me caes genial
pero yo creo que en lo de el mapa
conceptual merecía mas nota
porque me lo curre,pero bueno
que te valla todo genial
y cuidate guapo!
(K) jaja
(soy una tira cañas) jaja
si esque de verdaaad
pollo,pollooo (8)




venga lokeeiiliiiihhh (H)
cuidate.





onlyesther*

Unknown ha dit...

heyy, profe, q tal?
bueno k jo estic molt be i (una mica aburrida) però be i res k ja et veure a classe, ok?
vinga, dew

Unknown ha dit...

profeee
ke ya tinc els videos
dels ponts llevadissos
pasat i els veus
espero ke em posis bona nota
ke ja s'acaba els cuuuurrrrsss:D
dons res mes jeje
deeew